روش های ساخت استخر ، بتن ریزی آب بند استخر ، سیمان کاری همراه با آب بندی و ترمیم و آب بندی استخر های قدیمی و آب بندی استخر های کاشی کاری شده :
استخرها در کشورهای مختلف بر اساس نوع کاربری و شرایط اقلیمی و تنوع مصالح ساختمانی هر کشوری به روش های مرسوم در آن کشور ساخته می شود ولی اصول و قوانین مهم ساخت استخر در تمامی دنیا یکی می باشد که در ادامه به آن اشاره می نماییم:
انواع سازه استخرها
1) استخر های مدفون در زمین : درروش مدفون می بایست ابتدا محل استخر برروی زمین نشانه گزاری شود سپس با توجه به عمق استخر گودبرداری انجام می شود پس از گودبرداری سطح زیر کار می بایست تسطیح و از نظر مقاومت کاملاً مقاوم باشد در غیر اینصورت سطح باید کامپکت شود پس از این مرحله باید برروی زمین از دوغ آب شفته آهک استفاده نمود و دوغ آب را برروی زمین در تمام نقاط پخش نمایید و چندین مرتبه به فاصله یک روز سطح را آب پاشی نمایید تا سطح کاملاً مقاوم شود (دوغ آب آهکی باعث مقاوم سازی سطح می گردد و از رشد ریشه گیاه درون استخر جلو گیری می نماید) پس از این مرحله بتن مگر را به صورت دستی ساخته و با ضخامت کم در زمین پخش می نماییم (در بتن مگر می توان مقاومت بیشتراز چسب بتن وملات CA12 به نسبت 3 واحد آب و 1واحد چسب استفاده نمود و آن را جایگزین آب در ملات یا بتن نمود) سطح کار ما آماده می باشد .
2) استخر های روی زمین : این نوع سازه استخر ها ابتدا بعد از محاسبه ابعاد استخر دیوار چینی و یا قالب بندی برای بتن ریزی انجام می گردد و دیواره ها اجرا و سپس برای کف مثل روش استخر های مدفون در زمین برای کف همان مراحل قبلی اجرا خواهد شد .
نکته : تاسیسات استخر بعد قالب بندی و یا دیوار چینی انجام خواهد شد .
استخرها با روش دیوارچینی و یا دیوار بتنی :
مرحله یک: در روش دیوارچینی بر اساس حجم و عمق استخر ضخامت دیوارها مشخص می گردد و پس از دیوارچینی می بایست پشت دیوارها با دوغ آب شفته آهک و خاک به همراه سنگ دانه های بزرگ (بادامی ) پر شود و برای دیوار چینی آجرهای کوره ای مناسبتر می باشد ولی می توان از بلوک سیمانی نیز استفاده نمود ولی باید داخل بلوکهای سیمانی کاملاً با بتن پر شود باید توجه نمود که استخری در ابعاد یک متر در یک متر به ارتفاع یک متر در حدود یک تن فشار بر روی دیوارهای جانبی وارد می نماید پس دیوارها باید کاملاً مقاوم باشد.
و یا برای قالب بندی و سپس با ضخامت مناسب بتن ریزی با عیار بالای 350 ریخته خواهد شد .
مرحله دو : در این مرحله باید برروی دیوارها سیمانکاری یا زبره کشی انجام شود که باید جهت مقاومت بهتر و آب بندی بهتر از چسب بتن و ملات CA12 استفاده نمود به نسبت یک واحد چسب و سه واحد آب و مایع آماده را جایگزین آب در داخل ملات یا بتن نمود.
* توجه نمایید باید پس از سیمانکاری به مدت 2 الی 3 روز و دو الی سه نوبت در هر روز سطح سیمانکاری شده آب دهی شود تا کاملاً مقاوم گردد.
مرحله سه کف سازی : در این مرحله باید بتن کف را با عیار 400 و به همراه چسب بتن CA12 استفاده نمود به نسبت یک واحد چسب و سه واحد آب و مایع آماده را جایگزین آب در داخل بتن نمود و می توان در این مرحله از میکرو سیلیس در بتن استفاده نمود.
*پیشنهاد می گردد بتن کف با آرماتور بندی مسلح شود وبصورت یکپارچه ریخته شود.
* لازم می باشد محل تلاقی کف و دیوارها ماهیچه کشی شود.
مرحله چهارم نرمه کشی: در مرحله نرمه کشی می بایست از پودر سنگ و سیمان با نسبت یک واحد سیمان و دو واحد پودر سنگ استفاده نمایید و می توانید از به جای پودر سنگ و سیمان در نرمه کشی استفاده نمایید. مایع آماده را می توان از چسب بتن CA12 استفاده نمود به نسبت یک واحد چسب و سه واحد آب ترکیب و جایگزین آب در داخل ملات نرمه کشی نمایید و در تمامی مراحل نرمه کشی از این مایع استفاده نماید.
*می توان از مایع آب بندی C1 به جای CA12 در این مرحله استفاده نمود.
مرحله پنجم عایق کاری: در مرحله عایق کاری باید از پودر آماده MC2000 یا پودر آماده AQUA FLEX که در رنگهای سفید، آبی، طوسی عرضه می گردد استفاده نمایید به همراه مایع آب بندی C1 با روش ذیل .
مایع آماده به نسبت یک واحد آب و یک واحد مایع آب بندی C1 را با یکدیگر ترکیب نمایید.
سپس مایع آماده را یک مرتبه برروی سطح با قلم مو اجرا نمایید تا سطح زیر کار آماده شود .
سپس مقداری از مایع آماده را درون ظرف ریخته و پودر را به آرامی به آن اضافه نمایید تا دوغ آب غلیظی ساخته شود سپس دوغ آب را دو یا سه مرتبه برروی سطح اجرا نمایید به فاصله خشک شدن مرحله قبلی ودر آخر یک یا دومرتبه مایع آماده را باقلم مو برروی سطح اجرا نمایید.
*توجه نمایید قبل از رنگ آمیزی یا کاشی کاری باید استخر را آبگیری و به مدت دوهفته تست آب نمایید.
مرحله ششم کاشی کاری یا نقاشی : در این مرحله می توان در ملات کاشی کاری جهت نصب یا بندکشی از مایع آب بندی C1 یا چسب