بتن آب بند و آب بندی بتن

آب بندی بتن و آب بندی مخازن بتنی ، عملیاتی کاملا تخصصی و فنی است و نیازمند دانش فنی مرتبط با بتن و تجربه بالا در آب بندی بتن می باشد.از آنجا که هر سازه بتنی آبی در هنگام اجرا و در مراحل ساخت شرایط خاص خود را طی کرده است لذا هنگام آب بندی بتن نیز شرایط متفاوت و روش آب بندی بتن ویژه خود را می طلبد. در آب بندی بتن و مخازن بتنی، هیچ دو پروژه ای را کاملا شبیه به هم نمی توان آب بندی نمود. شناسایی نقاط بحرانی سازه بتنی که نیاز به آب بندی دارند، تشخیص نوع و چگونگی استفاده از مواد مخصوص آب بند کننده بتن، بکارگیری نیروهای خبره و … نیازمند تجربه و تخصص بالا می باشد.
هر سازه بتنی قبل از آب بندی شرایط خاص خود را دارد و بسته به شرایط زمان ساخت و شرایط پس از ساخت و میزان آبدهی و نشتی سازه بتنی، روش اجرا و نوع مواد مصرفی در عملیات آب بندی بتن متفاوت خواهد بود.آب ماده ای بسیار نافذ است و تشخیص سلامت و ناتراوایی بتن از طریق چشم و به صورت بصری کاملا غیر ممکن است. از طرفی همیشه مشکلات اجرایی در هنگام ساخت مخازن بتنی وجود دارند و مانع آب بندی کامل بتن می شوند. جابجایی واتر استاپ ها،تاخیر در رسیدن به موقع بتن به محل پروژه و دو تیکه شدن بتن، ویبره نامناسب بتن، یخ زدگی بتن و بتن ریزی در هوای بسیار گرم از مواردی هستند که در هنگام ساخت مخازن و تصفیه خانه های بتنی رایج اند و اثر این موارد به ظاهر کم اهمیت در هنگام تست مخازن آب بتنی به شکل تراوش و نشتی آب از بتن نمود پیدا خواهد کرد. باور اولیه در مورد آب بندی بتن و آب بندی مخازن بتنی و تصفیه خانه های بتنی بر استفاده از مواد آب بندی استوار است و اغلب مهندسان و مجریان و سازندگان بر این گمان هستند که مواد آب بندی بتن حکم نوشدارو را دارد و بر این اساس خود را در سایت ها و کاتالوگ های شرکت های مختلف تولید کننده و وارد کننده مواد آب بندی غرق می کنند و گاهی حتی تصمیم گیری در مورد انتخاب مصالح نیز برایشان بسیار سخت و پرتردید می گردد غافل از اینکه تصمیم در مورد عملیات آب بندی بتن و مخازن بتنی قبل از هر اقدامی نیاز به تشخیص صحیح بوسیله متخصص این کار دارد.

 


همچنین بخوانید: روش های آب بندی منفی


 

از آنجائی که هدف نهایی ساخت مخازن بتنی، حفظ آب و یا فاضلاب برای مدت زمان طولانی جهت انجام فرایندهای تخصصی و استفاده بهینه از آب همچنین استفاده مجدد از فاضلاب برای مصارف گوناگون است، لذا آب بندی بتن و بالا بودن عمر مفید این سازه های بتنی بسیار ضروری می باشد . بدین معنی که اگر مخزن بتنی و یا استخر بتنی پس از ساخت و قرار گرفتن در مدار بهره برداری دارای معضل تراوش (آب دهی) باشد و به اصطلاح آب بند نباشد، می توان گفت کلیه هزینه انجام شده تا حدود زیادی به هدر رفته است و نتیجه دلخواه و مطلوب به عمل نیامده است و مخزن و یا استخر بتنی کارایی مورد نظر را دارا نمی باشد. یکی از فعالیت های اصلی که شرکت آکوا رزین بطور ویژه ای آن را ارائه می دهد، اجرای آب بندی بتن مخازن بتنی و استخرهای آب و اعمال پوشش آب بند بتن می باشد .چنانچه مخزن، استخر و یا سازه بتنی شما نیز دچار نشتی و آب دهی می باشد در تماس با ما درنگ نکنید.
روش های آب بندی و حفاظت بتن :
آب بندی سازه های بتنی به دو روش قابل انجام می باشد . روش نخست کاهش نفوذپذیری ، کنترل و حفاظت در ساخت بتن و روش دوم روش های ثانویه و پس از ساخت .
از نظر نگارنده بنا به دلایل ذیل ، روش دوم یعنی حفاظت و آب بندی ثانویه موثر تر و مناسب تر می باشد :
1. در بسیاری از مواقع لازم است که بتن در برابر مواد خوردنده ، شیمیایی و اسیدی محافظت گردد که بتن با وجود کاهش نفوذپذیری در برابر این شرایط دچار ضعف و آسیب می گردد.
2. در زمان احداث سازه های بتن به علت اشتباهات طراحی و اجرایی بتن دارای نقاط ضعف ماننده درزهای اجرایی و بتن های نامتراکم می باشد که این امر با وجود کاهش نفوذپدیری و لحاظ تمهیدات مناسب برای جسم بتن می تواند محلی برای نفوذ باشد که در سیستم های ثانویه این موضوع نیز پوشش داده می شود.

 


همچنین می توانید برای خرید محصولاتی مانند رزین، چسب آب بندی و… به سایت فروشگاه آکوارزین مراجعه کنید.


 

در این سیستم از انواع پوشش های ثاویه بر روی سطوح بتن یا تزریق استفاده می گردد . عوامل موثر در انتخاب سیستم پوشش آب بند و محافظتی یا سایر روش های شامل موارد ذیل می باشد:
1. فرصت زمانی اجرا و بهره برداری : برخی از سیستم ها دارای تمهیدات خاص زیر سازی و یا کیورینگ می باشند یا باید در چند مرحله اجرا گردد که این امر می تواند در محدودیت های زمانی بسیار حائز اهمیت باشد.
2. میزان فشار و دبی آب : میزان فشار آب در کیفیت و نوع پوشش و خصوصیات مورد نظر بسیار حائز توجه می باشد.
3. جهت فشار آب ( مثبت یا منفی بودن فشار آب ) : جهت فشار وارد به پوشش از اهمیت زیادی برخودار است . لازم به ذکر است در جهت فشار منفی ( حرکت آب از جهت مقابل پوشش اجرا شده می باشد ) پوشش انتخابی باید داری مقاومت فشاری و کششی بالایی بوده ، در صورتی که در فشار مثبت ( فشار آب هم جهت پوشش اجرا شده باشد ) آیتم موثر مقاومت فشاری و کششی با اهمیت تر است.
4. شرایط شیمیایی آب : گاهی در سیستم های آب بندی سازه های باید در نظر داشت با توجه به شرایط بهره برداری پوشش دارای مقاومت شیمیایی در برابر ترکیبات خاصی داشته باشند.
5. شرایط اسیدی آب و محلول در تماس : برخی سازه های برای آب بندی نیازمند پوشش هایی می باشند که دارای مقاومت اسیدی بالا باشند مانند مخازن پساب و نگهداری اسید در پتروشیمی ها و صنایع فولاد و نفت ، مخازن و سازه های فاضلابی سر بسته و …
6. شرایط و محدودیت های عمل آوری : بعضی از انواع پوشش های نیازمند کیورینگ و عمل آوری خاصی نبوده در حالی که برخی پوشش ها نیازمند کیورینگ های پیچیده و سخت می باشند.
7. محدودیت های اجرایی پوشش و سیستم آب بندی : دمای لازم ، شرایط رطوبت سازه های و محیطی ، کیفیت بتن بستر و …
8. تجهیزات و نیروهای اجرایی در اختیار : اجرای برخی پوشش ها نیازمند تجهیزات ویژه و پرسنل متخصص ویژه ای می باشند که ممکن است به راحتی و به سرعت در اختیار و دسترس نباشند.
9. شرایط تطابق با آب شرب : در مخازن آب شرب باید توجه داشت که محصول مصرف شده کمترین واکنش را با آب نداشته و در مجاورت آب ترکیبات مضرر ایجاد نکند.
10. مقاومت در برابر نور آفتاب : با توجه به شرایط سازه هو بهره برداری ، بعضا باید از پوشش هایی بهره جست که دارای دوام لازم در برابر اشعه UV داشته باشند . مانند مخازن سرباز و …
11. مدول الاستیسته : با توجه به مصالح ساخت و روش ساخت و کیفیت اجرای سازه باید این امر مورد توجه قرار گیرد. به طور مثال در سازه های آبی ساخته شده با بلوک و آجر این امر باید به شدت مد توجه قرار گیرد. یا در استخر ها و محل هایی که شاهده نوسانات بالای دمایی می باشیم.
12. مقاومت فشار و چسبندگی